Als je een nieuwe televisie gaat uitzoeken, ben je vooral op twee zaken gericht: hoe groot is hij en hoe ziet het beeld eruit? Dat zijn natuurlijk ook wel de belangrijkste zaken bij een televisie, maar dat wil niet zeggen dat dit het enige is waar je op moet letten bij de aanschaf van een tv. Waar je nog meer aandacht aan kunt besteden bespreken we in dit artikel. Zoek je nog een nieuw televisieabonnement om van te genieten op je mooie nieuwe televisietoestel? Check dan de aanbiedingen voor abonnementen op de website van Breedbandwinkel.

Ingebouwde Chromecast

Het is bijna onvermijdelijk dat je nieuwe televisie een smart tv gaat worden. Anders wordt er immers nauwelijks nog verkocht. Dat kan natuurlijk hartstikke handig zijn, want dan kun je de apps van je streamingsdiensten op de televisie bedienen. Die manier van bedienen vindt echter niet iedereen handig. Sommigen van ons geven de voorkeur aan onze smartphone als bedieningsapparaat en het casten naar de tv. Daarvoor heb je Google Chromecast nodig. Sommige televisies hebben zo’n Chromecast ingebouwd zitten. Dat is iets waar je op zou kunnen letten bij het uitzoeken van een nieuwe televisie.

Energielabel

Iets anders waar je op zou kunnen letten, is het energielabel van het toestel. Dit geeft aan wat de energie-efficiëntie van het apparaat is. Een A-label betekent dat de tv zuinig omspringt met elektriciteit. Dat is gunstig voor je energierekening, waardoor je zonder schroom uren televisie kunt kijken. Maar een betere energie-efficiëntie is tegelijkertijd ook een duurzame keuze waarmee je het milieu spaart, dus ook dat is een reden om erop te letten.

Aansluitingen

Dit is een cruciaal punt wat je zeker niet moet vergeten: let goed op welke aansluitingen het televisietoestel heeft en hoeveel hij ervan heeft. Het is erg vervelend om er na een dure aankoop achter te komen dat het één en ander niet kan op je nieuwe tv omdat de aansluitingen ervoor ontbreken. Check daarom altijd of je voldoende ingangen kunt vinden voor randapparatuur zoals gaming consoles, externe harde schijven of USB-sticks, dvd-spelers en wat je zoal nog meer hebt om op de televisie aan te sluiten.

Refresh rate

Kijk je graag naar sportwedstrijden of actiefilms? Of mag je graag gamen op je televisie? Dan heb je te maken met snelle bewegingen op het beeld, en je wil natuurlijk wel dat die mooi vloeiend weergegeven worden. Daarvoor is een hoge refresh rate, oftewel verversingssnelheid, noodzakelijk. Deze wordt uitgedrukt in Hertz (Hz). Op dit gegeven kun je verschillende televisietoestellen met elkaar vergelijken.

Dit zijn natuurlijk nog maar enkele voorbeelden van zaken waar je op kunt letten wanneer je een nieuwe televisie gaat uitzoeken. Ook niet onbelangrijk zijn de kijkhoeken: hoe goed blijft het beeld presteren vanuit verschillende posities in de kamer beschouwd? Welke mogelijkheden biedt de afstandsbediening? Zit er bijvoorbeeld spraakbesturing op? Dit hangt natuurlijk allemaal ook wel af van je eigen situatie en behoeftes. Je moet de televisie uitkiezen die het best bij jou wensen past. Daarvoor moet je bereid zijn om er wat werk in te steken, want het aanbod is ruim en divers en het gaat om een flinke uitgave waar je nog vele jaren plezier van hoopt te hebben. Zoek je nieuwe televisie dus met aandacht uit.