Het boeken van goedkope vliegtickets kan een uitdagende taak zijn, vooral als je niet weet waar je moet beginnen. Gelukkig zijn er nogal wat insider tips en ticks die je kunt gebruiken om geld te besparen op je volgende vlucht. In deze korte gids leer je hoe je goedkope vliegtickets kunt vinden en boeken, of je nu een frequente reiziger bent of gewoon op zoek bent naar een betaalbare vakantie. Daarmee wordt elke dag een soort Black Friday voor jou als het om goedkope vliegtickets gaat!

 

Flexibiliteit loont bij het boeken van goedkope vluchten

Flexibiliteit is met stip op 1 het belangrijkste bij het vinden van goedkope vliegtickets. Door open te staan voor verschillende vertrek- en aankomstdatums, en als het kan verschillende luchthavens, vergroot je je kansen om de beste deals te vinden. Veel reizigers hebben specifieke data en bestemmingen in gedachten, maar als je bereid bent om flexibel te zijn, kun je vaak aanzienlijk besparen op je vliegtickets.

Bovendien kan het boeken van vluchten buiten het hoogseizoen of op doordeweekse dagen je ook helpen om goedkope vliegtickets te vinden. Populaire vakantieperiodes en weekenden hebben vaak hogere ticketprijzen vanwege de grote vraag. Door je reis te plannen op minder populaire tijden, kun je profiteren van lagere tarieven en meer besparen. Dat is de basis.

 

Het beste moment om goedkope vliegtickets te boeken

Timing is essentieel bij het boeken van goedkope vliegtickets. Over het algemeen geldt dat hoe eerder je boekt, hoe groter de kans dat je een goede deal vindt. Vliegtickets kunnen duurder worden naarmate de vertrekdatum nadert, vooral tijdens het hoogseizoen. Het wordt aanbevolen om je vluchten minstens 6 tot 8 weken van tevoren te boeken om de beste prijzen te krijgen.

 

Maak gebruik van actieperiodes bij bekende luchtvaartmaatschappijen

Geregeld hebben airlines actieperiodes waarbinnen ze hun vliegtickets voor aantrekkelijke tarieven aanprijzen. Een bekende en zeer populaire actie van KLM was de KLM Werelddeal Weken, maar hier zijn ze helaas mee gestopt. Sinds corona heeft KLM de Real Deal Dagen geïntroduceerd en deze kortingsdagen komen de laatste jaren ongeveer 2 keer per jaar voorbij. Hier op de website vakantiedealz.nl houden ze bij wanneer de KLM Real Deal Dagen weer gaan beginnen, zodat je jouw favoriete vlucht niet mist. Handig! Bij dit soort acties geldt namelijk “op is op”, in elk geval voor de tickets met stuntprijzen.

 

Slim zoeken op vergelijkingssites

Een van de beste manieren om goedkope vliegtickets te vinden, is door gebruik te maken van vergelijkingssites voor tarieven. Er zijn heel veel verschillende websites en apps beschikbaar die je helpen bij het vergelijken van de ticketprijzen van verschillende luchtvaartmaatschappijen. Door gebruik te maken van deze tools kun je snel en eenvoudig de beste deals vinden. De meest simpele basis tool die je kunt gebruiken is Google Flights. Hier kun je bijvoorbeeld ook een land als bestemming opgeven en dan de beste tarieven bekijken voor verschillende luchthavens. Wederom geldt dus dat flexibiliteit loont…

Vergeet trouwens niet om ook rekening te houden met de bijkomende kosten bij het vergelijken van tarieven. Sommige luchtvaartmaatschappijen brengen extra kosten in rekening voor bagage, maaltijden aan boord en stoelkeuze. Zorg ervoor dat je deze kosten meeneemt bij het beoordelen van de totale prijs van je vliegticket. Bij sommige vergelijkers kun je dit soort keuzes al vooraf aangeven, zodat je geen appels met peren vergelijkt.

 

Tips voor het boeken van goedkope vliegtickets tijdens het hoogseizoen

Moet je toch in het hoogseizoen vliegen omdat je gezegend bent met schoolgaande kinderen? Het boeken van goedkope vliegtickets tijdens het hoogseizoen kan lastig zijn, maar het is zeker niet onmogelijk. Met de juiste strategieën kun je nog steeds besparen op je vluchten, zelfs wanneer de vraag hoog is. Hier zijn enkele tips die je kunt volgen om goedkope vliegtickets te boeken tijdens drukke reisperiodes:

  1. Daar is ie weer: wees flexibel met je vertrek- en aankomstdatums. Door te kiezen voor minder populaire reisdagen kun je vaak profiteren van lagere tarieven.
  2. Vergelijk de prijzen van verschillende luchtvaartmaatschappijen en reisbureaus om de beste deals te vinden. Houd er rekening mee dat sommige luchtvaartmaatschappijen mogelijk speciale aanbiedingen hebben tijdens het hoogseizoen.
  3. Overweeg alternatieve luchthavens in de buurt van je bestemming. Soms kunnen vluchten naar kleinere luchthavens goedkoper zijn dan naar grote internationale luchthavens. Hier komt je Google Flights ‘hack' dus weer van pas.

 

Miles & rewards

Beloningsprogramma's kunnen een geweldige manier zijn om te besparen op vliegtickets. Veel luchtvaartmaatschappijen bieden loyaliteitsprogramma's aan waarmee je punten of ‘miijlen' kunt verdienen voor elke vlucht die je boekt. Deze punten kunnen worden ingewisseld voor gratis of sterk gereduceerde vluchten in de toekomst.

Om optimaal gebruik te maken van luchtvaartbeloningsprogramma's, is het belangrijk om je aan te melden voor de programma's van de luchtvaartmaatschappijen waarmee je het vaakst vliegt. Zorg ervoor dat je je punten verzamelt bij elke vlucht en controleer regelmatig of er speciale aanbiedingen zijn waar je van kunt profiteren. Door deze programma's strategisch te gebruiken, kun je aanzienlijk besparen op je vliegtickets.

En wat veel mensen vergeten: je kunt ook gebruikmaken van creditcards, zoals die van American Express, om punten te sparen met allerlei aankopen. Die punten kun je vervolgens weer ‘omwisselen' naar punten bij een van de airlines. Zo spaar je ook voor vliegtickets terwijl je niet vliegt. Over al dit soort trucjes heeft Jelmer de boer een leuk boek geschreven.

 

Budget luchtvaartmaatschappijen

Budget luchtvaartmaatschappijen (zoals Ryanair en Easyjet) hebben een grote invloed gehad op het vinden van goedkope vliegtickets. Deze luchtvaartmaatschappijen bieden vaak lagere tarieven dan traditionele luchtvaartmaatschappijen, maar het is belangrijk om op te merken dat ze vaak extra kosten in rekening brengen voor diensten die standaard zijn bij traditionele luchtvaartmaatschappijen. Bij het boeken van vluchten met budget luchtvaartmaatschappijen moet je dus extra goed letten op de bijkomende kosten. Controleer of er extra kosten zijn voor bagage, maaltijden aan boord en stoelkeuze, en weeg deze af tegen de initiële ticketprijs. Soms kunnen traditionele luchtvaartmaatschappijen uiteindelijk alsnog goedkoper zijn, met vaak net wat meer comfort.

 

Tips voor het vinden van goedkope last minute vluchten

Soms moet je op het laatste moment reizen en heb je goedkope vluchten nodig. Hoewel het boeken van last minute vluchten over het algemeen duurder kan zijn, zijn er nog steeds manieren om geld te besparen. Hier zijn enkele tips voor het vinden van goedkope last-minute vluchten:

  1. Gebruik vergelijkingssites en apps om de prijzen van verschillende luchtvaartmaatschappijen te vergelijken. Soms bieden luchtvaartmaatschappijen last minute deals aan om de laatste lege stoelen te vullen.
  2. Wees flexibel met je vertrek- en aankomstluchthavens. Het kan zijn dat je goedkopere vluchten vindt als je bereid bent om vanaf een andere luchthaven te vertrekken of naar een andere luchthaven in de buurt van je bestemming te vliegen.
  3. Overweeg om te reizen tijdens minder populaire tijden van de dag. Vluchten die 's ochtends vroeg of laat in de avond vertrekken, kunnen vaak goedkoper zijn dan vluchten tijdens piekuren.

 

Samenvattend: het vinden van goedkope vliegtickets kan een uitdaging zijn, maar met de juiste strategieën en tips kun je toch vrij makkelijk geld besparen op je volgende vlucht. Happy travels!