Wat is Black Friday? Dit is iets wat veel mensen zich in november afvragen. Black Friday is een begrip dat vanuit Amerika is overgenomen. Op deze dag, ook wel bekend als ‘Zwarte Vrijdag', kunnen koopjesjagers op jacht naar de beste aanbiedingen. In de helft van de Amerikaanse staten geldt Black Friday zelfs als officiële feestdag en ook in Nederland wordt de dag steeds populairder! Maar wat is de betekenis van Black Friday nu eigenlijk, waar komt het vandaan en waarom wordt het gevierd?

> Bekijk Black Friday 2022 aanbiedingen in Nederland

 

Wat is Black Friday?

Black Friday is een dag waarop veel Amerikanen traditiegetrouw hun kerstinkopen gaan inslaan. Enorm veel winkels gooien hun producten op deze dag in de aanbieding. Over het algemeen geven winkeliers op Black Friday de allerhoogste kortingen van het jaar op hun producten. Het loont dus om dan te shoppen. Om het mogelijk te maken voor alle Amerikanen om te profiteren van de Black Friday kortingen, is de dag in heel veel staten uitgeroepen tot officiële feestdag. Deze vrije dag kunnen de Amerikanen dus gebruiken om de beste Black Friday aanbiedingen te bemachtigen. Wanneer het Black Friday is, verschilt ieder jaar. De dag vol aanbiedingen valt namelijk altijd op de vrijdag na Thanksgiving. De feestdag Thanksgiving wordt gevierd op de vierde donderdag van november, dus Black Friday is altijd op de vierde vrijdag van november.

Black Friday achtergronden & ontstaansgeschiedenis

Er bestaan verschillende verhalen over het ontstaan van Black Friday. De meesten zeggen dat het begonnen is met de parades in de week voor Thanksgiving. Winkelketen gingen inspelen op de parades die in Amerika en Canada gehouden worden. In de 19e eeuw gingen de winkeliers verschillende parades sponsoren om meer aandacht te krijgen onder de consumenten. Tijdens de parades was dus vooral te zien welke aanbiedingen geldig zouden zijn vanaf de volgende week. Die aanbiedingen gingen traditiegetrouw in op de eerste dag van de vakantie, die tegenwoordig dus Black Friday genoemd wordt.

Black Friday gekte

Rondom Black Friday is een enorme gekte ontstaan. Niet voor niets dat er zoveel bekendheid over deze dag is ontstaan in Nederland en sinds 2015 ook de winkels hier zijn gaan inspelen op Black Friday. Sinds de enorme opkomst van social media gingen er namelijk steeds meer Black Friday filmpjes het internet over waarop te zien is hoe ver mensen tijdens het shoppen om hun koopjes veilig te stellen. Bekijk hier hoe heftig het er soms aan toe kan gaan…